Alyvuogių aliejaus nauda

pateikė Ieva Noreikaite

 

Visi žino, kad alyvuogių aliejus yra sveika ir naudinga, bet mažai kas gali pasakyti kodėl. Tai šį kartą prisiminkime, kokia gi ta alyvuogių aliejaus nauda.

1. Priešuždegiminės savybės. Tyrimais įrodyta, kad alyvuogių aliejuje esantys polifenoliai gerina žarnyno veiklą ir padeda gerųjų bakterijų susidarymui. Alyvuogių aliejus yra ypač naudingas turintiems žarnyno uždegimą ar sergantiems kolitu.

2. Antibakterinės savybės. Alyvuogių aliejus turi maistinių medžiagų, kurios padeda sunaikinti kenksmingas bakterijas, ypač esačias skrandyje.

3. Alyvuogės yra antioksidantas. Alyvuogių aliejus pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, kuriose yra tokių junginių kaip polifenoliai, karotenoidai, skvalenas ir tokoferoliai. Jie mažina laisvuosius radikalus ir neleidžia pažeisti ląstelių membranos. Alyvuogių aliejus taip pat naudingas kovojant su senėjimu.


4. Širdies ligų prevencija. Pastoviai naudojant alyvuogių aliejų pastebimas retesni susirgimai širdies ligomis. Mažėja širdies priepuolio ir insulto rizika.

5. Svorio kontrolė.Alyvuogių aliejus padidina antioksidantų kiekį kraujyje ir taip veiksmingai kontroliuoja svorį.

6. Mažina nerimą ir depresiją. Alyvuogių aliejus yra naudingas nervų sistemai, dėl to jo vartojimas padeda gydyti depresiją bei nerimą. 

7. Nauda odai. Alyvuogių aliejaus vartojima aprūpina odą drėgme. Be to, alyvuogių aliejuje gausu vitaminų A, E, K ir D būtinų mūsų odai.

8. Nauda plaukams. Alyvuogių aliejus suteikia plaukams blizgesio, jie tampa tankesni ir švelnesni. Jame randami cheminiai elementai kaip pvz oleino rūgštis, palmitino rūgštis ir skvalenas, kurie maitina plauko folikulą.

9. Nauda kaulams. Alyvuogių aliejus mažina oksidacinį stresą, sukeliantį kaulų ir sąnarių skausmus.

10. Kraujospūdžio kontrolė. Alyvuogių aliejuje esantys polifenoliai padeda kovojant su aukštu kraujospūdžiu.

Taigi, jei alyvuogių aliejaus nevalgote arba tik užpilate šaukštelį ant salotų, pats metas šią gamtos dovaną įtraukti į kasdieninį racioną. Kokybišką alyvuogių aliejų valgykite ant tuščio skrandžio ryte, dėkite jį į troškinius, sriubas, užtepėles, tepkite ant odos ir plaukų. Žodžiu valgykite jį visur ir visada, kad gautumėte maksimalią naudą.

Graikai net ant virtų kiaušinių pila alyvuogių aliejų vietoj sviesto ar majonezo, pabandykite, visai skanu ;)