Apie graikinius riešutus

pateikė Ieva Noreikaite

Graikiški riešutai

Graikinius riešutus valgome ne tik todėl, kad skanu, bet ir dėl daugybės jų maistinių ir gydomųjų savybių.

Žinome, kad graikinis riešutas panašus į smegenis ir dėl to yra rekomenduojamas dirbantiems sunkų protinį ar fizinį darbą. Įtraukę graikinius riešutus į savo mitybos racioną, žmonės gali pagerinti širdies darbą ir džiaugtis nauda virškinimo sistemai dėl juose esančių riebalų rūgščių, ląstelienos ir biologiškai aktyvus junginių. Šie riešutukai taip pat yra puikus kalcio ir geležies šaltinis.

Tačiau, ar susimąstėte kada, kad ši sveika gėrybė, kaip ir visi kiti vaisiai gali būti purkšta tręšta ir dengta įvairiomis cheminėmis medžiagomis?

Kalifornijos riešutų augintojų asociacija teigia, kad šalyje graikinių riešutų medžiai yra purškiami pesticidais jau daugybę metų dėl 1909 į šalį atkeliavusių kandžių, kurie masiškai naikino derlių. Taip pat šalies įstatymai reikalauja, kad visi surinkti riešutai būtų padengti propileno oksidais, kad apsaugti juos nuo bakterijų ir prailginti jų galiojimo laiką.

Taigi, patariame Jums rinktis geriau mažiau gražų, bet natūraliai užaugintą, ekologiską riešutėlį, o nusipirktus būtinai gerai nuplauti, išmirkyti, nes
 vandenyje ištirpsta medžiagos esančios ant riešuto paviršiaus. O jei riešutus mirkyste su šiek tiek druskos, padėsite organizmui pasisavinti daugiau gerųjų riešuto savybių, nes jis bus lengviau suvirškintas.


Ar žinoje, kad mirkymas yra ir testas, patikrinti ar riešutas šviežias ir nepurkštas? Išdžiuvę, chemija dengti riešutai negali pasisavinti vendens, dėl to nelabai padidėja pamirkyti vandenyje.