Graikų virtuvės istorija
pateikė Ieva Noreikaite
Ar žinojai, kad apsilankęs pavalgyti sočių pietų tavernoje Graikijoje, dažnai būsi pavaišintas tokiais pat patiekalais, kaip valgė graikai senovės laikais?
Maisto kultūra prasidėjo 350 m. pr. Kr, kai graikas Archestrolus parašė pirmąją kulinarijos knygą, kurioje sakoma, kad graikų dievai Poseidonas ir Atėnė varžėsi, kas apsiims globoti sostinę Atėnus. Jūrų dievas Poseidonas norėdamas sužavėti, trenkė savo trišakį į žemę ir toje vietoje pasirodė šaltinis, deja vanduo buvo sūrus. Atėnė, tuo metu, pasodino alyvmedžio šaką, kuri išaugo į alyvmedį ir taip ji buvo išrinkta Atėnų globėja.
Dar ir šiandien, šalis ypač didžiuojasi geriausiomis pasaulyje alyvuogėmis ir jų aliejumi, kurio patys graikai per metus suvartoja daugiausiai pasaulyje. Vienas žmogus Graikijoje kasmet vidutiniškai suvalgo 20 litrų alyvuogių aliejaus.
Senovės Graikijoje, pagrindiniai patiekalai buvo duona, alyvuogės ir vynas. Šiais laikais, graikai daugelį patiekalų (mano nuostabai net ir makaronus) vis dar valgo su duona ir ją kaip seniau pamirko į alyvuogių aliejų. Daugybė daržovių ar mėsos patiekalų, taip pat, tebėra gaminami lygiai taip, kaip prieš šimtus metų. Pvz, dolmades, ryžiais įdarytų vynuogių lapų, receptas nepakito per šimtmečius. Tiesa, mėsos šiais laikais graikai suvartoja žymiau daugiau nei senovėje, kuomet pagrindinis baltymų šaltinis buvo šviežia Ėgėjo jūros žuvis.
Istoriniai įvykiai graikų virtuvę papildė naujais patiekalais ir skoniais. Bizantijos laikais buvo jaučiama rytų įtaka ir graikai pradėjo vartoti įvairius prieskonius. Tačiau iš patirties sakau, kad graikai palyginus valgo natūralaus skonio maistą ir naudoja vos kelias natūralias žoleles, kaip pvz oreganas, pagardinti savo patiekalams. Turkų Osmanų įsiveržimas į Graikiją atnešė kavą ir įvairius saldumynus, tokius kaip chalva, loukoumia ir baklava. O Graikijai išsilaisvinus iš turkų įtakos ir žmonėms pradėjus keliauti, jų virtuvėje pasijautė Vakarų įtaka: atsirado sudėtingesni patiekalai, kaip mousaka ar pastisio ir maistas buvo pradėti skaninti įvairiais padažais.
Nepamirškite, kad tikroje graikų virtuvėje vyrauja paprastumas! Nei žuvis, nei mėsa čia nėra marinuojama prieš kepimą, populiausios graikiškos salotos susideda iš vos kelių ingridientų ir yra gaminamos be jokių ypatingų padažų. O namuose graikai bent porą kartų per savaitę valgo paprastus daržovių troškinius, kaip pupelių fasolada ar lęšių fakės.
Vienas dalykas, kuris tikrai nepasikeitė per daugybę metų - tai graikų pomėgis susitikti papietauti su šeima ar draugais. Senovės graikai rengė simpoziumus - gėrimas su kompanija, o šiandien žmonės šią tradiciją tęsia restoranuose ir tavernose.