Kodėl graikai didžiuojasi savo pistacijom?
pateikė Ieva Noreikaite
Pavaišini graiką pistacijomis, kuris tik išgliaudęs riešutėlį puola žiūrėti, ar jis rožinis..nes jei rožinis - tai graikiškas, o jei rusvas, žalsvas, tai jau bus importuotas. Tokiomis pistacijomis graikų geriau nevaišint.
Pistacijos - graikų pasididžiavimas, panašiai, kaip alyvuogių aliejus, Akropolis ir Odisėjo kelionės. Valgydamas rožiniai žalią pistaciją, kiekvienas graikas, jaunesnis ar vyresnis, papasakos, kad pistacijos čia vadinamos Aeginos riešutais, kaip ir Aeginos sala, kuriuoje užauginama didesnė dalis šalies produkcijos. Besišypsodamas graikas, Jums pasakys, kad graikiškos pistacijos yra šalies paveldo produktas, kad pistacijos paplito pasaulyje būtent iš Graikijos, o tikrosios graikišos pistacijos yra geriausios iš visų. Gal ir išdidu, bet tai tiesa.
Idealus jūrinis klimatas bei palankus dirvožemis suteikia graikiškom pistacijoms išskirtinį skonį bei sodrų aromatą, dėl ko jos yra vertinamos ir graibstomos pasaulio gamintojų, kaip aukščiausios kokybės. Deja, graikai pistacijas augina mažuose šeimos ūkiuose ir užaugina vos 150t per metus. Taigi, šių, išsiskiriančio iš kitų savo baltu lukštu, rausvai-žaliu gemalu ir kiek pailga forma, riešutų visiems norintiems, nepakanka.
Pistacijos yra riešutas turintis mažiau riebalų ir kalorijų, bet daugiau skaidulų, nei dauguma kitų riešutų. Vos saujelė pistacijų per dieną suteikia pakankamai fenolio antioksidantų, mineralų, vitaminų ir baltymų. Pistacijose gausu medžiagų, kaip karotinas, vitaminas E, B grupės vitaminai, taip pat mineralų, tokių kaip varis, manganas, kalis, kalcis, geležis, magnis, cinkas ir selenas.
Taigi pistacijas valgyti ne tik skanu, bet ir labai sveika.