Kuo ypatingos Korintijos juoduoju auksu vadinamos razinos?
pateikė Ieva Noreikaite
Juodosios Korinto razinos yra vienas ir daugelio Graikijo užauginamų super produktų, kuriais graikai didžiuojasi lygiai taip pat, kaip jūra, saule ir alyvuogių aliejumi. Kartą norėdama paerzinti savo draugus, leptelėjau, kad šios razinos man nepasirodė ypatingos pasiūlyti Lietuvos pirkėjams, tai gavau pusvalandžio trukmės pristatymą su argumentais ir faktais, kodėl tai yra Graikijos paveldo produktas. Taigi, dabar šiomis žiniomis galiu pasidalinti su Jumis.
Korinto razinos yra viena seniausių pasaulyje žinomų vynuogių veislių, pirmą kartą paminėta 75 m po Kristaus Plinijaus Vyresniojo, kuris jas aprašė, kaip mažas, sultingas, storaodes kekines uogas. Tikrai taip, Korinto razinos yra ypatingai mažos, tačiau besėklės ir nelabai saldžios, būtent dėl to man jos yra skanesnės už kitas razinų rūšis. 16–17 a. šis produktas buvo labiausiai eksportuojama Graikijos prekė, beveik kaip Brazilijos kava šiandien.
O ir šių razinų auginimas yra ypatingas, reikalaujantis daug rankų darbo ir pastangu. Auginamos jos yra Korinthia regiono kalnuose, skinamos rankomis karščiausią Rugpjūčio mėnesį, kuomet temperatūra gali siekti ir 38°C. Vėliau natūraliai džiovinamos saulėje, dažnai vartant ir prižiūrint, kad neperdžiūtų o dar svarbiau nesulytų ir nesupūtų. Kelias vasaras dirbau kaimelyje, kur visi gyventojai augina būtent šias vynuoges, taip įvertinau jų sunkų darbą ir pačias Korinto razinas.
Negaliu nepasidalinti informacija ir apie šių super uogyčių naudą. Jose gausu A, B ir C vitaminų bei geležies, dėl ko jos yra rekomenduojamos gydant mažakraujystę ar norint pastiprinti kraują. Razinose taip pat gausu kalcio, kalio bei magnio ypatingai reikalingų sportuojantiems. Skaidulos ir probiotikai padeda palaikyti virškinimo sistemos darbą bei apsaugo organizmą nuo infecijų, o polifenoliai veikia kaip priešuždegiminė medžiaga, skatinanti virškinimą bei padedanti palaikyti sveiką svorį.
Pati perskaičius visą šią informaciją pirmą kartą, įtraukiau graikiškas Korinto razinas į kasdieninį savo racioną. Man paprasčiausia pasirodė užberti šiek tiek razinų ant salotų, jogurto ar košės. Močiutė jų visad įdeda į pyragus ar sausainius, o vyras pasiima saujelę atstatyti jėgoms po treniruotės. Tai taip paprastai visi valgome ne tik naudingą, bet ir sveiką produktą.