Kokį alyvuogių aliejų rinktis?
pateikė Ieva Noreikaite
Tyras, ypač tyras... filtruotas, nefiltruotas... rafinuotas, nerafinuotas...ach kiek techninių terminų, bet ką jie visi reiškia?
Jei pasimetėte interneto platybėse beskaitydami apie alyvuogių aliejų, padėsiu iššifruodama šiuos kelis žodžius dažnai matomus ant alyvuogių aliejaus butelio ir lemiančius alyvuogių aliejaus kokybę.
Mažmeninėje prekyboje galima įsigyti šių 4 rūšių alyvuogių aliejaus:
- Ypač tyro aukščiausios rūšies alyvuogių aliejaus (extra virgin);
- Tyro alyvuogių aliejaus (virgin);
- Rafinuoto ir natūralaus alyvuogių aliejaus mišinio arba alyvuogių aliejaus;
- Alyvuogių išspaudų aliejų.
Pirmosios dvi kategorijos skiriasi alyvuogių aliejaus rūgštingumu, skoniu ir kokybe. Pats geriausias, ypač tyras (extra virgin) alyvuogių aliejus, yra išgaunamas mechaniniu būdu spaudžiant alyvuoges žemoje temperatūroje, jo rūgštingumas yra iki 0.8%. Tyras alyvuogių aliejus (virgin) yra kiek žemesnės kategorijos, jo rūgštingumas svyruoja tarp 0.8% ir 2%. Šių kategorijų aliejus yra skanus valgyti neapdorotą, bet tinka ir kepimui
Kai alyvuogių rūgštingumas viršija 2%, jis yra nebetinkama valgyti. Tuomet rafinavimo būdu aliejus yra išvalomas, neutralizuojamas, balinamas, išimamas jo skonis bei kvapas. Rafinuotą aliejų parduoti leidžiama tik sumaišytą su natūraliu. Šis mišinys yra aliejus dažniausiai parduodamas prekybos centruose su pavadinimu 'alyvuogių aliejus'.
Išspaudų (kauliukų) aliejus yra gaminamas iš kietos masės likusios išspaudus alyvuoges natūraliam alyvuogių aliejui.
Alyvuogių aliejaus filtravimas yra labiau skonio, nei kokybės reikalas.
Nefiltruotame alyvuogių aliejuje lieka tirštos alyvuogių masės, kuri jam priduoda stipresnį skonį, sodresnę spalvą. Netiesa, kad filtruojant alyvuogių aliejų, jis praranda naudingas savo medžiagas. Jos tikrai neišsifiltruoja ir aliejuje lieka. Atvirkščia, nefiltruotas aliejus greičiau fermentuojasi, tuo pačiu ir genda. Jo galiojimo laikas yra žymiai trumpesnis. O atidarius butelį, reikia skubėti sunaudoti dėl prasidėjusių oksidavimosi procesų. Būtent dėl šios priežasties, žmonės dažnai klysta manydami, kad alyvuogių aliejų reikia sunaudoti per mėnesį nuo butelio atidarymo. Tai galioja tik nefiltruotam aliejui. Taip pat ant nefiltruoto alyvuogių aliejaus nerekomenduojama nieko kepti, nes aliejuje esantys tirščiai pradės degti.
Daugiau apie tai, kas įtakoja alyvuogių aliejaus skonį... alyvmedžių veisles.. regionus.. ir rūgštingumą.. pasakojau praeitą kartą čia
Turint visą reikalingą informacija, belieka išragauti skirtingų gamintojų alyvuogių aliejus ir išsirinkti sau skaniausią :)